28 Nisan 2015 Salı

AÇELYA BİTKİSİ

                                                               AÇELYA BİTKİSİ


                                         Rhododendron calendulaceum 'Mandarin Red'


http://tr.wikipedia.org/wiki/A%C3%A7elya#/media/File:Flame_Azalea_Rhododendron_calendulaceum_%27Mandarin_Red%27_Flowers_3264px.jpg

AÇELYA NEDİR?


Ana vatanı Kuzey Amerika ile Asya’nın tepelik bölgeleri olan bu bitkilerin çoğu ormanlarda, kayalık akarsu kıyılarında, bataklık ve gölge yerlerde yetişir.

AÇELYA NASIL KULLANILMAKTADIR?

Japonlar, yaklaşık 1000 yıldır cüce açelyalar yetiştirmekte ve yöntemlerini gizli tutmaktadırlar. Hint açelyası 1680’de Hollandalılar tarafından Çin’den Avrupa’ya götürülmüş ve bu türden Avrupa’ya özgü birçok yeni tür geliştirilmiştir. Bunlardan biri günümüzde Belçika’nın ulusal çiçeği olarak kullanılmaktadır.

AÇELYA NASIL YETİŞTİRİLİR?

Kamelya gibi bakılır, ancak ki toprağı yalnız funda toprağıdır. Güneşten hoşlanmazlar toprağı sevmezler ve özellikle salonlarda pencere kenarına konmalıdır. Çiçekleri döküldükten sonra fidanları açıkça, gölgeli bir yerde bulundurmalı ve akşamları yapraklarına su serpilmelidir. Açelyaların her yıl çiçek açması için yazın iyi bakılması gerekmektedir. Yapraklarının hastalanmaması için üzerine hafif tertipli bordu bulamacı serpilmelidir.
Saksı harcı olarak çürümüş bitkilerden meydana gelen yakıt, yer kömürü (turba) denilen toprak karışımı kullanılabilir. Yazın ise özel bir bakım isterler. Dikkatsiz bir bakım sonunda toprak kuruması yüzünden organizmanın yeni gelişen tomurcukları, filizleri kuruyarak ölebilirler. Açelya çiçeklenme mevsiminden sonra toprağı ve atmosferi nemli tutmak için her gün serpme yöntemiyle sulama yapılmalıdır. Haziran ayında dışarı, fakat gölge yerlere konularak çok sıcak günlerde bol su ile ıslatılmalıdır. Ekim ayında tomurcuklar gelişir ve dokular sertleşir. Bir tek bu ayda kesinlikle içeriye alınmalıdır. Açelya çiçekler Aralık ayında meydana gelirler ve eğer bitki sağlıklı ise ve sıcak bir yerde bulunuyorsa, birçok yıllar bozulmadan saklanabilir. Daha geniş saksılara alındıklarında büyümeyi kolaylaştırmak için her ilkbahar sıvı gübre verilmelidir.
http://www.omerfarukkural.com/acelya-pentanthera-tsutsusi-bitki-turleri-nedir-ve-ne-ise-yarar

LAVANTA BİTKİSİ


                                                        LAVANTA BİTKİSİ



                                     Single lavendar flower02.jpg


http://tr.wikipedia.org/wiki/Lavanta#/media/File:Single_lavendar_flower02.jpg


Hoş kokusuyla her zaman süsü bitkisi olarak değerlendirilen lavanta, saç dökülmesinden uykusuzluğa kadar bir çok rahatsızlığa deva oluyor!
lavanta (Lavandula angustifolia) tarih boyunca hep süs bitkisi olarak değerlendirilmiştir. Ülkemizde de özellikle Akdeniz Bölgesinde yetiştirilen bir bitkidir. İngiliz ve Amerikan mutfağında bazı etli yemeklerde sosun içerisine taze lavanta çiçekleri ve körpe olan lavanta yaprakları ilave edilir.
Sosa, mükemmel bir aroma kazandırır. Kendine has hoş kokusundan dolayı parfümeri ve kozmetik endüstrisinde de kullanılmaktadır.
Lavantanın yağı kozmetik sanayinde kullanılır.
Yastık içinde kese Hemen hemen herkes onun hoş kokusunun sadece çiçeklerinde olduğunu zanneder. Halbuki, yaprakları ve yaprak sapları da o muhteşem kokuya sahiptir. Çiçekleri ve yaprakları birbirlerinden tamamen farklı özellikte etkin maddeler içermektedir. 
Rahat ve sakin bir uykuyu sunan güç, lavantanın ağırlıklı olarak çiçeklerinde değil, yapraklarında ve gövde saplarında saklıdır. Avrupa ve ABD’de anneler bebeklerin yastıklarının içerisine lavantadan çiçeklerinin bulunduğu küçük kesecik yerleştirirler. Bu sayede bebeklerinin huzurlu uyumalarını sağlar.Rahat uyku için Özenle katlanmış giysilerinin arasında ince tülbentlere sarılmış, yapraklı lavanta çiçekleri bulunurdu. Giyilen elbiseler de ilk bir iki gün lavanta kokardı.
Doksanlı yılların başlarında bazı araştırmacılar lavantanın sedatif  (teskin edici, dinlendirici) ve analjezik (ağrı kesici) özelliğinin olduğuna dair makaleler yayınladılar.

http://www.sabah.com.tr/fotohaber/saglik/lavantanin-faydalari?tc=20&page=1

27 Nisan 2015 Pazartesi

ZENCEFİL BİTKİSİ

                                                              ZENCEFİL BİTKİSİ


                                    
                     
                      http://tr.wikipedia.org/wiki/Zencefil#/media/File:Ingwer_2_fcm.jpg



Botanik Bilgi : Zencefilgiller familyasının örnek bitkisidir. Zencefil 1-2 metre boyunda çok yıllık bitki olup yurdumuzda yetişmez. Gövdesinin boruyu andıran bir duruşu vardır. Yapraklı sürgünler 1-2 metre boyunda olabilirken çiçek koçanını taşıyan sürgün 20 cm boyundadır. Çiçek koçanı 4-6 cm büyüklüğünde olup kozalağı andırır. Bu kozalak şeklindeki esmerimsi yaprakların altından çıkan çiçek sapları üzerinde çiçekleri bulunur. Kökleri yumru gibi birbirine bağlı, yassı, boynuz gibi ve etlimsi olup bu köklerle çevresine yayılır.

Yetiştirildiği Yerler : Anayurdunun Güneydoğu Asya olduğu sanılmakta, günümüzde Hindistan ve Malezya ile diğer bazı tropikal bölgelerde yetiştirilmektedir.
Kullanım Şekli :  Kurutulup öğütülerek toz haline getirilmiş kökleri ekmek, tatlı, pasta, şarap ve bazı likörlerin yapımında kullanılır. Ayrıca zencefil tozu, baharat olarak da tüketilir.
Toplanması-Saklanması : Sonbaharda yaprakları solup döküldükten sonra kökleri çıkartılarak iyice yıkanır, dış kabuğu soyulup ve bir gece soğuk suda bekletildikten sonra güneşte kurutulur.
Bilinen Bileşimi : Zencefil zingiberon, zingiberol, fellandron, borneol, sineol sitrali içeren uçucu yağ ile nişasta, yapışkan bitki sıvısı ve reçine yönünden zengindir.
Faydaları :
Mide ve bağırsak gazını sökme özelliği vardır.
Mideyi yatıştırır.
Vücuttaki kan dolaşımını hızlandırır.
Bedeni ısıtır, terlemeyi sağlar.
Hazırlanan çayı ile gargara yapılırsa boğaz ağrılarını geçirir.
Kas incinmelerinde haricen kullanılarak masaj yapılır.
Kullanım Şekli :  Zencefil tozundan 1,5 tatlı kaşığı, 1 bardak su içine konularak ocakta su kaynayıncaya kadar beklenilir. Ateş kısılarak 5-10 dakika daha ısıtmaya devam edilir.

http://www.saglikaktuel.com/bitki-ansiklopedisi-zencefil-nedir-faydalari-nelerdir-1555.htm

PAPATYA BİTKİSİ

                                                          PAPATYA BİTKİSİ
                       

                                                          http://tr.wikipedia.org/wiki/Papatya#/media/File:Papatya.png



Diğer İsimleri : Mayıs papatyası, Tıbbi papatya, Adi Papatya, Matricaria chamomilla

Botanik Bilgi : Bileşikgiller familyasından olup 20-60 cm boyunda narin yapılı bir bitkidir. Sapları yuvarlak ve tüysüzdür. Yaprakları kanat şeklinde, oldukça narin ince, iplik gibi ve koyu yeşil renktedir. Ortada sarı tüpsü çiçekleri ile bunların çevresinde beyaz ya da sarı renkli dilsi çiçeklerinden oluşur.

Yetiştirildiği Yerler : Ana vatanı Türkiye olup hemen her yöresinde yetişebilir.Bahçelerde, çayırlarda, tarlalarda, kırlarda yetişir.
Toplanması - Saklanması : Çiçekleri Haziran - Ağustos aylarında toplanarak güneşte kurutulur. Kuruyan papatyalar kapalı kutularda saklanılır.
Bilinen Bileşimi : Papatyanın etkisini sağlayan oleum chamomillae(uçucu yağ), bisabalol, bisabalol oksit, amino asitler, chamuzelen, cadinen, capryl asid, cholin, fernesen, geroniol, pytosterin, nikotinik asid, yağ asitleri.
Faydaları :
Mideyi düzeltir, gazları giderir, vücuda rahatlık verir.
İshali önler. Kabızlığı giderir.
Basura faydalıdır. 
Hazmı kolaylaştırır. 
Ciğere kuvvet verir.
İştah açar.
Gripten kaynaklanan ağrılara iyi gelir, göğsü temizler.
Solucanı düşürür, böbrek taşlarını eritir.
Boğaz ve bademcik iltihaplarına, diş etlerinde olan apse ve iltihaplara faydalıdır. (aşağıda hazırlanan çay ile sıcak olarak gargara yapılır)
Akneye iyi gelir. (hazırlanan çay pamuk yardımıyla yüze sürülür.)
Uykusuzluğa iyi gelir, Yatıştırıcı, rahatlatıcı etkisi vardır.
Saçlara faydalıdır.
Regl söktürücüdür.
İdrar zorluğuna iyi gelir.
Kullanım Şekli - Çay : İki kahve kaşığı papatya çiçeği demliğe konur ve üzerine 300-400 ml kaynar su ilave edilerek 5-10 dakika demlemeye bırakılır. Hazırlanan çay süzülerek içilir.
Kullanım Şekli - Lapa : Bitkinin çiçekleri haşlanarak lapası hazırlanır.

http://www.saglikaktuel.com/bitki-ansiklopedisi-papatya-nedir-faydalari-nelerdir-1586.htm


NANE BİTKİSİ

                                                                  NANE BİTKİSİ 



Tüylü nane (Mentha longifolia)http://tr.wikipedia.org/wiki/Nane#/media/File:Mentha_longifolia_2005.08.02_09.53.56.jpg



Botanik Bilgi : Ballıbabagiller familyasındaki aynı cinsten 25 kadar çok yıllık dayanıklı otsu bitkinin genel adı Nanedir. Nane çok yıllık 30-90 cm boyunda, hafif tüylü oldukça sık çatallaşan, gövde esmerimsi kahverengimsi renktedir. Yaprakları yumurta şeklinde, uca doğru sivri, kenarları kertikli, hafif kahverengimsi yeşil renkte, karşılıklı bir sonraki ile çaprazdır. Çiçekleri başak şeklinde ve boğumları çember şeklinde bir demet şeklinde çiçekler dizilmiştir.

Yetiştirildiği Yerler :  Dünyanın tüm ılıman ve astropikal bölgelerine yayıldığı gibi ülkemizde de 7 türü yetişmektedir. Ayrıca ülkemizde yetiştirilen nanenin eterik yağ bakımından kalitesi oldukça yüksektir.  

Toplanması - Saklanması : Bitki çiçek açmaya başlamadan önce toplanır ve gölge bir yede kurutulur. Naneyi kuruturken paslı gibi gözüken yapraklar kurutulurken ayıklanmalıdır.

Bilinen Bileşimi : Yaprak, sap ve çiçeklerinde mentol, menton, jasmon vb. maddeleri içeren uçucu yağ ile tanen, reçine, acı bitki esansı ve bazı organik maddeler bulunur 
Faydaları :
İçerdiği uçucu yağlar nedeniyle mide bulantılarını keser. 
Gebelikteki ve yolculuklardaki kusma refleksini bastırır.


Grip ve nezlede yüksek ateşin düşürülmesinde değerli bir yardımcıdır.

Beden üzerinde güçlendirici (tonik) etkisi vardır.
Mide ve bağırsak gazlarını söktürücüdür.
Bağırsaklardaki kolit yaralarının iyileşmesinde etkili rol oynar.
Kullanım Şekli : Kurutulmuş toprak üstü kısmından bir tutam alınır, üzerine bir bardak kaynar su dökülüp 10 dakika demlendirilerek çay hazırlanır. Hiçbir yan etkisi olmadığından istenilen aralıklarla içebilirsiniz.
(  http://www.saglikaktuel.com/bitki-ansiklopedisi-nane-nedir-faydalari-nelerdir-1569.htm  )