http://tr.wikipedia.org/wiki/A%C3%A7elya#/media/File:Flame_Azalea_Rhododendron_calendulaceum_%27Mandarin_Red%27_Flowers_3264px.jpg
AÇELYA NEDİR?
Ana vatanı Kuzey Amerika ile Asya’nın tepelik bölgeleri olan bu bitkilerin çoğu ormanlarda, kayalık akarsu kıyılarında, bataklık ve gölge yerlerde yetişir.
AÇELYA NASIL KULLANILMAKTADIR?
Japonlar, yaklaşık 1000 yıldır cüce açelyalar yetiştirmekte ve yöntemlerini gizli tutmaktadırlar. Hint açelyası 1680’de Hollandalılar tarafından Çin’den Avrupa’ya götürülmüş ve bu türden Avrupa’ya özgü birçok yeni tür geliştirilmiştir. Bunlardan biri günümüzde Belçika’nın ulusal çiçeği olarak kullanılmaktadır.
AÇELYA NASIL YETİŞTİRİLİR?
Kamelya gibi bakılır, ancak ki toprağı yalnız funda toprağıdır. Güneşten hoşlanmazlar toprağı sevmezler ve özellikle salonlarda pencere kenarına konmalıdır. Çiçekleri döküldükten sonra fidanları açıkça, gölgeli bir yerde bulundurmalı ve akşamları yapraklarına su serpilmelidir. Açelyaların her yıl çiçek açması için yazın iyi bakılması gerekmektedir. Yapraklarının hastalanmaması için üzerine hafif tertipli bordu bulamacı serpilmelidir.
Saksı harcı olarak çürümüş bitkilerden meydana gelen yakıt, yer kömürü (turba) denilen toprak karışımı kullanılabilir. Yazın ise özel bir bakım isterler. Dikkatsiz bir bakım sonunda toprak kuruması yüzünden organizmanın yeni gelişen tomurcukları, filizleri kuruyarak ölebilirler. Açelya çiçeklenme mevsiminden sonra toprağı ve atmosferi nemli tutmak için her gün serpme yöntemiyle sulama yapılmalıdır. Haziran ayında dışarı, fakat gölge yerlere konularak çok sıcak günlerde bol su ile ıslatılmalıdır. Ekim ayında tomurcuklar gelişir ve dokular sertleşir. Bir tek bu ayda kesinlikle içeriye alınmalıdır. Açelya çiçekler Aralık ayında meydana gelirler ve eğer bitki sağlıklı ise ve sıcak bir yerde bulunuyorsa, birçok yıllar bozulmadan saklanabilir. Daha geniş saksılara alındıklarında büyümeyi kolaylaştırmak için her ilkbahar sıvı gübre verilmelidir.
http://www.omerfarukkural.com/acelya-pentanthera-tsutsusi-bitki-turleri-nedir-ve-ne-ise-yarar
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder